Tempat Menarik Pada Melaka Utama

1. Melaka River Cruise

Sambil bot anda menjejaki sungai, kamu akan bisa menyaksikan bangunan bersejarah cadangan Belanda, tangkas, kubu susur sungai dan 7 kelanjutan jambatan kuntet sekitar pemilik modal Melaka.

Kamu juga akan dapat melihat keadaan Kandang[ki] Morten yang kerap diberi jolokan ‘muzium hidup’ semasih di dalam cruise berdurasi 45 minit itu.

Waktu terkemuka menaiki Melaka river cruise ialah sementara malam. Ia lebih segar lega dan kau juga boleh melihat kernyitan lampu rona warni daripada bangunan bertandang dan bait di Pedalaman Morten.

Kalau anda bukan mahu mengikuti river cruise ini, terdapat laluan pejalan kaki tatkala sepanjang sungai yang mampu anda terokai.2. Kampung Morten

Masakan tidak, pengunjung akan siap melihat kesemua rumah yang jumlahnya intim 200 ekses, merupakan satu buah perkampungan konvensional satu-satunya terletak di tengah-tengah Bandaraya Melaka, tersusun di dalam bentuk tradisi sama ada dari sudut bentuk tarup, tangga, ornamen dalaman kecuali cara mengikat.

Lebih menarik tempat menarik di melaka, mereka yang datang ke kampung konvensional itu berkesempatan melihat komoditas antik sebagaimana pinggan, tembikar, dan seramik lain di ‘Villa Sentosa’ terletak tatkala hujung pedalaman itu bersampingan Sungai Melaka.3. Pesisir Klebang

Tarikan utama dalam Pantai Klebang ialah Bustel. Kalau nak tahu Bustel ini merupakan bilik pesanggrahan dalam bas! Pantai Klebang adalah pesisir tambak yang dihasilkan sebab kerajaan region untuk menjulang lagi kemajuan pelancongan dalam negeri Melaka.

Berhampiran beserta Bustel siap Bus Cafe, ada gerai-gerai kecil yang menjual beraneka makanan 'street food'. Pada waktu dah sampai Klebang, tetap rasa 'coconut shake' yang sangat popular di kalangan masyarakat tempatan dan pelancong. Mantap! Lamun tak nak piknik yang pantai, mampu juga membaham dalam bas itu otonom. Ada disediakan meja makan sebiji macam dalam restoran tu.

Slain itu, dikau boleh beriadah sambil main layang-layang tatkala pantai. Tersedia banyak bus shop yang jual layang-layang pelbagai design.

4. Muzium Kapal Tercelup

Melaka penuh tinggalan histori yang boleh kita mencari ilmu sambil berproses. Melaka sungguh lagi mengijabkan tarikan baharu dengan introduksi Muzium Kapal Selam. Muzium ini diselia Perbadanan Muzium Melaka yang terletak pada Dataran 1 Malaysia Klebang.

5. Griya Terbalik

Utk mereka yang suka bergambar, jangan lepaskan peluang bagi beraksi & bergelak ketawa di dalam Graha Terbalik Melaka.

Terletak untuk rumah gerai di wilayah Mahkota Prosesi, rumah berikut nampak normal dari luar. Akan tetapi yang dalamnya seluruh perabot dipasang terbalik.

Dr katil dalam bilik tilam sehinggalah tandas yang setia dengan timpas dan ubat gigi, segenap dipasang di siling. Kalau anda tidak pandai berposing, jangan rusuh hati, ada penerangan ringkas cara bergambar bagi anda pastikan hasil dikau lebih cura.

6. Wildlife Theatre

Tarikan Wildlife Theatre di Daratan Melaka ini adalah mono taman siaran haiwan yang agak berbeza dari mayoritas tempat tarikan haiwan yang Melaka.

Disini, anda & anak-anak piawai berinteraksi & belajar mengenai haiwan menyerupai dalam kualitas haiwan. Serta berbeza menggunakan zoo, kau dapat menyimpan haiwan itu, mendengar wejangan tentang haiwan dan bertanya soalan.

Meski anda selalu terlepas wayang haiwan dalam zoo, tempat ini melepaskan anda kesempatan menyaksikan siaran haiwan sebagaimana singa samudra dan lain-lain lagi.

Write a comment

Comments: 0